hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pisagor Bağıntısı: Anlamı Ve Matematiksel Uygulamaları... Pisagor Teoremi Konu Anlatımı...

    Pisagor Bağıntısı: Anlamı Ve Matematiksel Uygulamaları... Pisagor Teoremi Konu Anlatımı...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Söz konusu geometri olduğu zaman en çok kullanılan teoremler içerisinde Pisagor bağıntısı gelmektedir. Bu bağıntıyı bilmek suretiyle üçgenlerde özellikle farklı kenarları rahatlıkla hesap etmek mümkündür. Böylece üçgenin kenarları bilindiği zaman çevresi ya da alanı gibi birçok durumu rahatlıkla hesaplama şansı elde edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Antik Yunan zamanında yaşamış milattan önce 500'lü yıllarda hayatını sürdürmüş olan Pisagor'un bulduğu bir matematiksel bağıntı olarak ele almak mümkündür. Bu bağıntı üçgen üzerinden ele alınır ve dik üçgenler kapsamında karşı kenarı bulma şansı vermektedir.

     Pisagor Bağıntısı: Anlamı ve Matematiksel Uygulamaları

     Matematik antik dönemden günümüze kadar gelmiş bir bilimsel alandır. Pek çok işlem o günden bugüne kadar gelişmiş şekilde yerleşmiştir. Ancak özellikle Pisagor bağıntısı o dönem atılmış temelleri ile beraber günümüze hala değerlendirilmektedir.

     Genel olarak ifadesi ele alındığında, bir üçgendeki dik kenarların karesinin toplamının, karşı kenarın karesinin toplamına eşit olması şeklinde anlatılabilir. Böylece yapılacak bu matematiksel işlem ile beraber üçgenin tüm kenarlarını bulma imkanı elde edilebilir.

     Örneğin bir üçgendeki iki dik kenarın a ve b olduğu varsayılsın. Karşı kenar ise c olarak ifade edilsin. O vakit Pisagor bağıntısı formül üzerinden şu şekilde ele alınır;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     a² + b² = c²

     Bu şekilde yukarıda verilen işlem neticesinde sabit olarak Pisagor bağıntısı ele alınır. Bir üçgenin alanı, çevresi ya da bütün kenarları bu şekilde kolayca bulunabilir. Verilen Pisagor bağıntısı içerisindeki formül sabittir ve herhangi bir şekilde değişmez. Sadece matematikte üçgen değil aynı zamanda kare ve benzeri bütün farklı şekiller üzerinden kullanım imkanı vermektedir.

     Pisagor Teoremi Konu Anlatımı

     Pisagor Teoremi üçgen üzerinden ele alınır ve ifade edilir. Üçgenler 2 tane dik kenar ve aynı zamanda hipotenüs olarak değerlendirilmektedir. İki dik kenarın kesişmiş olduğu bölgeden karşı taraftaki kenar hipotenüs olarak bilinmektedir.

     Dik üçgenler bilindiği üzere 90 derecelik bir açı oluşturur. Böylece dik üçgenlerin karşısında ve bu dik üçgenleri birleştiren kenar hipotenüs kenarı olarak değerlendirilmektedir. Milattan önce antik dönemde Yunanistan'da bu çalışmaları gerçekleştiren Pisagor, üçgenin 2 dik kenarının karesinin, toplamda hipotenüsün karesine eşit olduğunu görmüştür.

     Aynı zamanda bir kareyi köşegenlerden ikiye bölmek ile beraber 2 tane üçgen oluşturulabilir. Böylece bir üçgen içerisindeki iki dik kenar eşliğinde, köşegenlerden çekilen hipotenüsü bulmak mümkündür. Bu da sadece üçgen değil kare, dikdörtgen ve birçok farklı şekil üzerinden kenarları bulma imkanı vermektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pisagor Bağıntısı Ne İşe Yarar?

     Geometrinin en temel ve en önemli formülleri içerisinde şüphesiz Pisagor bağıntısı gelir. Çünkü bütün farklı matematik ve geometri işlemlerinde kolayca sonuç bulma olanağı tanır. Formül içerisinde gerekli sayılar yazıldığı zaman hem dik kenarlar hem de hipotenüs kenarını bulmak mümkündür. Bu kenarları bulduktan sonra üçgenin alanı ya da çevresini de hesaplama şansı kolayca sağlanabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    OSZAR »